Met een mobilhome op reis in België? Ik moet bekennen dat ik – na onze fantastische citytrip naar Berlijn vorig jaar – hoopte ook deze Krokusvakantie in het buitenland door te brengen. Toen bleek dat het reisverbod daar een stokje voor zou steken, zag onze ‘Tour de Belgique’ het licht.

Met een mobilhome op reis!

Noa en Billie reageerden een paar jaar geleden heel enthousiast toen mijn papa een mobilhome kocht en ze er een kijkje in mochten nemen. Dat we ons ooit ook zelf zouden wagen aan een mobilhomereis, stond sindsdien vast! Via Goboony boek je makkelijk, veilig en voordelig de mobilhome die bij je gezin past!

Eerlijk is eerlijk… Een week voor vertrek, sloeg de paniek even toe! Ik vroeg mij namelijk af hoe we het in godsnaam een week met z’n vieren zouden overleven in zo’n kleine ruimte… Achteraf gezien kan ik besluiten dat het reizen met een mobilhome ons echt zeer goed is bevallen. De voornaamste voordelen die wij hebben ondervonden? Die som ik graag voor jullie op!

Budget: Naast de huurprijs ervan hoef je gerelateerd aan de mobilhome eigenlijk geen extra budget te voorzien. Aan de hand van de website of App van Park4Night krijg je per bestemming namelijk een overzicht van een groot aantal gratis plaatsen waar je mag overnachten en de vermelding of er al dan niet voorzieningen aanwezig zijn. Voor onze ‘Tour de Belgique’, vind je deze informatie verder in dit artikel terug.

Het rijcomfort: Niet alleen de chauffeur en de passagier zitten tijdens het rijden heel comfortabel, ook de kinderen zijn vanop de zitbank in de mogelijkheid om gebruik te maken van de eettafel om te kleuren, spelletjes te spelen,… Dit lijkt me ook bij het afleggen van grotere afstanden zeer handig!

Toilet en frigo op wielen: ‘Mamaaaaa, papaaaaa ik moet pipi doen…!’ of ‘Mamaaaa, papaaaa ik heb honger…!’. Dat het toilet en de frigo aan boord van de mobilhome op zo’n momenten een geschenk zijn!

Vrijheid & gezelligheid:  Zelfs als controlefreak heb ik genoten van de vrijheid die een mobilhomereis met zich meebrengt! Dat we op stap waren met een goed uitgerust huis op wielen verzekerde mij namelijk dat we – ongeacht de overnachtingsplaats – over al het nodige comfort zouden beschikken. Verder ervaarden we het echt als een zeer gezellige manier van reizen!

Onzen ‘Tour de Belgique’

Nadat Bryan en ik de mobilhome ‘tot de nok’ hadden gevuld, vertrokken we op vrijdag na school richting Dinant. Door er te overnachten, zouden we zaterdagvoormiddag al ter plaatse zijn om een bezoek te brengen aan deze prachtige stad in de provincie Namen.  


Overnachting:

Adres: Rue AlexandreDaoust 46, 5500 Dinant

Prijs: Gratis

Voorzieningen:

Extra info: Gezien het al donker was bij onze aankomst, beseften we pas ’s ochtends dat deze parkeerplaats aan de gevangenis van Dinant gelegen is… Ondanks het zicht op dit verrassend mooie gebouw, ervaarden we het niet als de meest rustige plek om de nacht door te brengen.


Dag 1 – Provincie Namen

♡ Dinant

Om de één of andere reden, was het nooit eerder in ons opgekomen om Dinant te gaan ontdekken… We vonden de stad aan de oevers van de Maas prachtig en kunnen het warm aanbevelen om er naartoe te trekken en te genieten van de volgende ‘Must Do’s met kids’:

De Charles De Gaulle Brug waarop aan beide kanten en ter ere van Adolphe Sax reuzensaxofoons verspreid staan, elk geschonken door een ander land dat er haar kleuren of typerende kenmerken aan toe-eigende. Noa en Billie genoten ervan om van de ene naar de andere saxofoon te lopen, te ontdekken welk land hij vertegenwoordigde en er hun favoriet uit te kiezen! Vanop deze brug heb je een mooi zicht op de Notre-Dame en de Citadel van Dinant.

De Citadel van Dinant, is bereikbaar door een beklimming van 408 treden, maar je kan er gelukkig ook geraken met een kabelbaan! In de didactische gids, die je op voorhand gratis kan downloaden onder het tabblad ’toerisme’ op de website, nemen Julie en Bernard jullie aan de hand van ‘wist-je-datjes’, opdrachten, raadsels,… mee op ontdekkingstocht. Ter afronding van het leerrijk bezoek dat Noa en Billie echt wist te boeien, kunnen de kinderen genieten op het speelplein en kan je picknicken met een adembenemend zicht op de stad. De inkom voor een volwassene bedraagt 11€, kinderen van 4 tot 12jaar betalen 9€. Op voorhand reserveren is niet mogelijk!

♡ Nismes – Fondry des Chiens

Vanuit Dinant sta je met de mobilhome op een dik half uurtje in Nismes, van waaruit verschillende wandelingen vertrekken. Wij kozen voor een mooie route van vier kilometer die ons van aan de kerk van Nismes via de goed aangeduide rode rechthoekjes naar dé Belgische Grand Canyon, ‘Fondry des Chiens’ bracht. De meisjes vonden het erg leuk om af te dalen in de kloof van dit indrukwekkend zinkgat en terug omhoog te klauteren. Je kan de wandeling hier downloaden!


Overnachting:

Adres: Rue de la Gare, 5670 Viroinval

Prijs: Gratis

Voorzieningen:

Extra info: We kwamen onverwachts terecht op deze prachtige plek aan ‘Le Musée du chemin de fer à vapeur’: een verborgen pareltje dat sinds 2 maart ’21 opnieuw haar deuren opende.


Dag 2 – Provincie Namen

♡ Domaine Provencial de Chevetogne

We lieten het schattige treinstationnetje achter ons en trokken naar ‘Le Domaine Provencial de Chevetogne’. Buiten het hoogseizoen en dus van midden oktober tot het begin van de Paasvakantie krijg je gratis toegang. Dit heeft als keerzijde dat de meeste activiteiten zoals bijvoorbeeld het zwempark maar ook de mini-golf, het treintje, de bootjes,… in die periode gesloten zijn.

De 12! speeltuinen die het hele jaar door toegankelijk zijn, maken dat meer dan goed! De meeste ervan zijn ook geschikt voor jonge kinderen maar op Het Elfenplein, Het Ros Beiaard en De Dubbele Koordenpiramide kunnen enkel avonturiers die ouder zijn dan zes à zeven jaar zich uitleven!

Ik raad jullie – gelet op het feit dat de speeltuinen verspreid zijn over het hele domein en sommigen ervan niet zo gemakkelijk te vinden zijn – aan om het gratis plannetje af te halen bij het onthaal of het op voorhand te downloaden op de website!

Het domein voorziet ook een heleboel overdekte picknickplaatsen: gezellige houten hutjes die voorzien zijn van een grill waarop je kan barbecueën. Wij plannen om sowieso nog een keertje met picknick terug te gaan tijdens het hoogseizoen!


Overnachting:

Adres: Rue du Château 8, 5580 Rochefort

Prijs: Gratis

Voorzieningen: Geen

Extra info: Een rustige parking aan het mooie kasteel van Lavaux-Sainte-Anne. Wij brachten er als enigen de nacht door!


Dag 3 – Provincie Luxemburg

Nadat we twee dagen doorbrachten in de Provincie Namen, werd onze ‘Tour de Belgique’ verdergezet in Luxemburg. Op onze planning:

♡ La Passerelle du Moulin de L’Epine

Dat deze mooie hangbrug verscholen ligt in een doodlopende straat waarin we moeilijk zouden kunnen draaien, deed ons beslissen om de mobilhome op ongeveer een kilometer ervan te laten staan en er te voet naar op zoek te gaan. Noa en Billie genoten ervan om van de ene naar de andere kant van de 55 meter lange brug over de Semois te crossen en schaafden hun fotografieskills wat bij door voor elkaar te poseren.

♡ Le Tombeau du Géant

Op amper 20 minuten rijden van onze eerste stop, lunchten we op de parking van ‘Le Tombeau du Géant’ om er nadien omvergeblazen te worden door een prachtig panorama! We kozen er bewust voor om de klim vanuit Bouillon naar dit uitzichtpunt niet te voet te doen omdat er ons nog een andere pittige wandeling te wachten stond: La Promenade des Echelles!

♡ La Promenade des Echelles

We vertrokken aan de kerk van Rochehaut (Rue des Moissons, 6830 Bouillon) voor een spannende ladderwandeling van ongeveer vijf km! Toen we bij een eerste steile afdaling kwamen waar andere mensen nat in het zweet naar boven klauterden, beseften we de route per ongeluk in omgekeerde richting ingezet te hebben… Het stelde ons ook niet echt gerust dat één van de andere wandelaars ons afraadde om ‘de promenade’ met zo’n jonge kinderen te doen!

We besloten om de wandeling toch in te zetten en rechtsomkeer te doen indien het inderdaad niet veilig bleek. Dat was gelukkig niet nodig: onze flinke stappertjes wandelden de route 43 volledig uit en genoten met volle teugen van de avontuurlijke wandeling waarbij ze hier en daar wat hulp van ons kregen. De uitzichten op de vallei van de Semois waren de inspanning meer dan waard!


Overnachting:

Adres: Rue de la Poulie, 6830 Bouillon

Prijs: Gratis

Voorzieningen:

Extra info: Ondanks het feit dat er een groot aantal mobilhomes geparkeerd stonden, brachten we er een heel rustige nacht door!


Dag 4 – Provincie Luik

♡ Les Tros-Marêts

We vertrokken met een rugzakske vol mooie herinneringen vanuit Luxemburg naar de provincie Luik. Het enige dat op voorhand vastlag, was dat we graag wilden gaan wandelen in de Hoge Venen. In onze last minute online zoektocht naar een kindvriendelijke wandeling in die regio, kwamen we al snel uit bij ‘Les Tros-Marêts’.

Houden jullie van avontuurlijke, spannende wandelingen? Dan is de canyon van Tros-Marêts, die start aan ‘La Ferme Libert’ in Malmedy, écht een aanrader! De blauwe rechthoekjes wijzen de weg langs prachtige bergbeekjes en een ver uitgestrekt sparrenbos. En die weg… is allesbehalve buggyproof: de man die er toch een poging toe deed heeft echt afgezien…!

Onze redding op de gladde, nog bevroren, wandelpaadjes? De wandelschoenen van het Belgische merk Berghen. Voor Billie, die haar veters nog niet kan strikken, is hun ‘Fast laces system’ dat een hele dag goed blijft zitten echt handig! Hun waterdichtheid werd uitvoerig getest en goedgekeurd door onze meisjes die de diepste plassen uitzoeken om er in te ravotten…


Overnachting:

Adres: Merkem, 4950 Waimes

Prijs: 10€/ nacht.

Voorzieningen:

Extra info: Deze parkeerplaats is gelegen aan een drukke baan maar biedt de mogelijkheid om te genieten van een ‘Campermeal’. La Cantina levert er namelijk lekkere Italiaanse kost tot aan de deur van je mobilhome!


Dag 5 – Provincie Luik

♡ Monde Sauvage

Monde Sauvage, een safaripark in Aywaille in de provincie Luik, bestaat uit drie delen:

De safari waarbij je met de auto of mobilhome door het park rijdt en de dieren die er vrij rondlopen van dichtbij kan bekijken.

Le Fraxinus Aventure : een fantastisch avonturenpark waarvan het grootste deel vanaf de leeftijd van 6 jaar en onder begeleiding van een volwassene toegankelijk is.  

De wandeling in het safaripark die je kan afsluiten in een leuke speeltuin waar ook jongere kinderen zich kunnen uitleven.

Gezien de drukte in andere dierenparken en de redelijke toegangstarieven (Volwassenen: 19€, kinderen (3 tot 11 jaar): 13€, parking: 4€) ervaarden wij ‘Monde Sauvage’ als een waardig alternatief waarvan we rustig konden genieten!   


Overnachting:

Adres: Eikenlaan 27, 3740 Bilzen

Prijs: Gratis

Voorzieningen: Geen


Dag 6 – Provincie Limburg

♡ Lommelse Sahara

De laatste dag van onze ‘Tour de Belgique’ brachten we door in de Lommelse Sahara, die al eventjes op ons verlanglijstje stond omdat we de afstand voor een daguitstap te groot vonden.

De oranje route van zes kilometer, waarvan het begin onze meisjes wat verveelde wegens niet avontuurlijk genoeg, bracht ons uiteindelijk langs de 30 meter hoge uitkijktoren met een prachtig uitzicht, een paar leuke speeltuintjes en de adembenemende duinen.

Een tip die ons veel gezeur had kunnen besparen: de schatzoektochten waarvoor je een pakketje kan aankopen in één van de toeristische kantoren.

Met een mobilhome op reis in België? Niet twijfelen, gewoon doen! Met een goed uitgerust huis op wielen, in je bubbel langs de mooiste plekjes in ons land reizen: wat moet ne mens nog meer hebben?

Meer inspiratie voor een ‘staycation’ vind je hier!

Dit Blogartikel kwam tot stand in samenwerking met Goboony and Berghen.

Lees ook: