‘Mamaaaaa, papaaaaa… Gaan we naar de speeltuin?’

Ben je de schommel op het speelpleintje om de hoek beu gezien en weet je niet waar nog inspiratie vandaan te halen? Wel… Het antwoord is: HIER! Samen met Elise en Debbie, twee mama’s die er ook graag op uittrekken met hun gezin geven we jullie een handig overzicht van onze 12 favoriete speeltuinen voor echte avonturiers!

Kijk je op tegen de lange autoritten om een aantal ervan te ontdekken? Dan krijg je daar later in dit artikel een gouden tip voor! Kan je je nieuwsgierigheid niet bedwingen? Neem dan snel een kijkje!

Onze top 4 !

♡ Drongengoed

Picknick: Net voorbij de ingang van het speelbos, zijn op de rechterkant een paar heel leuke picknickplekjes te vinden.


Als je op zoek bent naar een echt speelbos, dan ben je in Drongengoed op het juiste adres! Nadat we het zelf leerden kennen dankzij Debbie, één van de mama’s die hieronder ook haar top 4 oplijst, kan ik het speelbos Drongengoed bombarderen tot onze favoriete speeltuin in de natuur! Avontuurlijke bruggen, stappalen, boomhutten,… maken van dit bos een speelparadijs voor echte avonturiers!

Je kan je bezoek aan het speelbos combineren met het ‘Kabouterpad Pinnemuts’: een wandeling van 2km met leuke doe-opdrachtjes voor kleuters. Deze wandeling is buggyproof, net als het wandelpad langs het speelbos.

♡ Provinciaal Groendomein Prinsenpark

Picknick: Doorheen het hele domein zijn picknickbanken voorzien. Wij zouden het plekje aan de Gertryvijver aanraden!


In dit prachtig domein zochten we met Noa en Billie het speelbos op. Ze leefden zich uit op de avontuurlijke speeltuinen, verzamelden de grootste takken om een kamp te bouwen en ontsnapten nipt aan een frisse duik bij een hindernissenparcours over het water. Bryan plonste daarentegen recht het water in toen hij er stoer probeerde over te slingeren: haha!

♡ Provinciedomein De Gavers

Picknick: Plekjes genoeg voor een gezellige picknick! Ook rond de speelzone kan je een aantal picknickbanken terugvinden.


Het natuurspeelterrein van het Provinciedomein De Gavers bestaat uit 3 zones en is echt een bezoekje waard! De eerste zone is er voor kinderen van 2 tem 8 jaar, oudere kinderen kunnen zich uitleven in het avonturen- en speelbos.

Terwijl je als ouder op het gras een plekje zoekt, kunnen de kindjes ravotten op de speeltuin en in het ondiepe water errond. Voorzie dus naast zwemkledij in de zomer en regenlaarsjes bij minder mooi weer, zeker wat strandspeelgoed!

♡ Provinciedomein Bergelen

Picknick: Ik zou kiezen voor één van de picknickbankjes aan de rand van en met een fantastisch zicht op de Bergelenplas!


Aan de ene kant een speelbos met speelhutten, een doolhof van wilgentakken,… Aan de andere kant een avontuurlijke speeltuin rond het thema ‘zandwinning’: Billie was niet weg te slaan bij de kraan, Noa die ging wel 100 keer van de ‘death ride’, haar favoriete onderdeel van de speeltuin!

Naast het speelbos en de leuke speeltuin vonden Noa en Billie de vogelkijkhut en observatiewanden ook heel leuk!

De top 4 van Elise (@elise.en.achille)

Onderstaande speeltuinen zijn alle 4 in West-Vlaanderen gelegen:

♡ Wie is Elise?

Hey! Ik ben Elise, mama van Achille (6) en getrouwd met Kristof.

Ik ben leerkracht Frans en Engels in de eerste graad van het secundair onderwijs. Mijn hobby’s zijn fotografie en uitstapjes maken. Ik heb een enorme kriebel om er vaak op uit te gaan. Dagtripjes, weekendjes weg of iets verdere reizen: ik vind het heerlijk en het laadt mijn batterijen op. Toen Laetitia me vroeg of ik onze favoriete buitenspeeltuinen wou delen, heb ik geen moment getwijfeld. Zeker nu we het allemaal soms wat moeilijk hebben om weer een fijne activiteit uit onze hoed te toveren, elk weekend opnieuw. Ik hoop alvast dat ik jullie kan inspireren en een leuke namiddag kan bezorgen!

♡ Provinciedomein Ijzerboomgaard

Picknick: Er zijn een drietal picknicktafels, maar er is ook een gigantisch grasplein waar het mij op een dekentje heerlijk vertoeven lijkt.


Provinciedomein Ijzerboomgaard is onze absolute favoriete buitenspeeltuin! Je vindt dit domein net naast de Ijzertoren in Diksmuide (die trouwens met iets grotere kindjes ook zéker een bezoekje waard is.)

Het domein bestaat uit twee delen. In het eerste deel kunnen kinderen zich uitleven op en rond het water.  Voor mijn zoon Achille werd dat al gauw ook in het water. Reservekledij en een handdoek voorzien in de auto is dus geen overbodige luxe. Het tweede deel van het domein heeft een leuke speeltuin met klimtoestellen, een grote glijbaan, een zandbak en een hangbrug.

Naast het domein vind je trouwens ook een leuke kinderboerderij en niet onbelangrijk: de toiletten! Ook kindjes die fan zijn van boten kunnen hier hun hartje ophalen, want het domein ligt vlakbij de jachthaven van Diksmuide.

♡ Domein Groenhove en Torwoud

Picknick: Er is een prachtige lange picknicktafel voorzien in Torwoud, die smeekt om een gezellige picknick. In domein Groenhove zijn er verschillende kleinere picknicktafels.


Domein Groenhove en Torwoud zijn voor ons één van de dichtste speeltuinen in de buurt, daarom trekken we er regelmatig naar toe als Achille wat energie kwijt moet. Hier kan dit perfect!

De laatste jaren werd er in domein Groenhove flink gewerkt. Het resultaat is een gloednieuwe speeltuin met een grote piratenboot én een nieuw stuk speelbos met waterpoel: Torwoud. Net zoals in de Ijzerboomgaard kan je hier een parcours afleggen over het water. Achille is vooral fan van de kampen die gebouwd werden met takken in het bos. Ook voor wandelaars is dit ‘the place to be’.  

♡ Speelberg De Kosmos

Picknick: Het amfitheater lijkt mij de ideale plaats voor een gezellige picknick.


De Kosmos is al jarenlang een magische plek. Vroeger was er namelijk een hotel met buitenzwembad gevestigd. Het zwembad had een fantastisch uitzicht over de bossen en de streek. Het was echter allesbehalve goed bereikbaar voor hulpdiensten en daardoor werd de vergunning ingetrokken. Dit werd de doodsteek voor het hotel, dat op slag veel minder toeristen over de vloer kreeg. Een groot deel van het complex werd gesloopt. Het hotelgebouw bleef overeind maar veranderde al snel in een bouwvallige maar fotogenieke ruïne.

Ondertussen werd op de plaats van het zwembad wel een super leuke buitenspeeltuin gebouwd: een ware speelberg. Hier kan echt geravot worden! Boven op de berg vind je een speeltuintje en via klimtunnels en glijbanen raak je beneden in de speelkuil, waar een hindernissenparcours over het water en een uitgebreid speelbos op je kleine avonturiers wachten. Bij een eerste bezoekje was ik echt onder de indruk. Achille was toen nog te klein om dat ook te zijn, maar ondertussen is het een plekje geworden waar hij heel graag gaat spelen!

Als je je uitstapje net dat tikkeltje meer wil geven, kan je het combineren met een rit op de legendarische stoeltjeslift die je van de Rode naar de Zwart Berg brengt. (Niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees!)

♡ Park De Mote

Picknick: Picknicken is hier zeker mogelijk: er staan meerdere picknicktafels. In betere tijden is er ook een cafetaria waar je een drankje, ijsje of pannenkoek kan kopen en waar er toiletten zijn. Er is ook een Kubb-veld. Een spelletje Kubb lijkt mij de ideale afsluiter van een picknick.


We zijn er nog maar net en Achille rent meteen naar de grote klimtoren. Dat is al een goed teken! Het ziet er natuurlijk ook erg avontuurlijk uit zo’n grote toren, bruggen, klimtouwen en glijbanen. Dit stukje van de speeltuin is dan ook iets minder geschikt voor kleine kindjes. Vooraan kunnen zij zich wel uitleven op de schommels, glijbanen, klimrekjes… . De zandbank is helemaal omheind door een bankje waarop de ouders kunnen zitten: ideaal eigenlijk.

Ben je klaar met spelen? Dan kan je ook nog even het park intrekken voor een herfstwandeling.

De top 4 van Debbie (@_thelifewithfive_)

♡ Wie is Debbie?

‘Mijn naam is Debbie, mama van de 3 avonturiers: Kyell, Axelle en Kelay.

Samen met mijn man Jorim en onze trouwe viervoeter Taiko, vormen we een goedgemutst team dat er bijna elk weekend op uit trekt. Het liefst wandelen we midden in de natuur, waar we intens genieten van al hetgeen onze wereld te bieden heeft. De prachtige kleuren van de seizoenen, het ondekken van nieuwe plekjes en vooral veel plezier beleven.

Als hobbyfotograaf gaat mijn camera ook overal mee om al onze herinneringen vast te leggen als aandenken voor later.’

♡ Klankenbos

Adres: Provinciaal Domein Dommelhof: Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Website: https://www.klankenbos.be/

Picknick: Aan de parking zijn picknickbanken voorzien, waar je na jouw wandeling en avontuur door het klankenbos je lunch kan nuttigen.


Een wandeling doorheen de bomen van het Klankenbos zorgt voor een unieke klankenervaring, waar de ogen en oren voor jong en oud zullen geprikkeld worden. Je wordt als kind uitgedaagd om op een heel bewuste manier om te gaan met geluid en de stilte van de natuur.

In het bos zelf is een kinderactiviteit voorzien, waar de kinderen naar hartenlust alle tandoorwoorden mogen zoeken die verscholen zitten tussen de verschillende klankinstallaties. Lukt het hen om alle woorden te verzamelen, dan zullen ze dit kunnen omtoveren tot een zin die je kan zingen. Het ware geheim van het klankenbos! Kortom, een genot voor jong en oud!

♡ Fort 5 – Natuurbelevingspad

Adres: FORT-V Straat, 2650 Edegem Parkeren kan je op de parking in de Vestinglaan.

Website: https://www.edegem.be/natuurbelevingspad

Picknick: Picknickbanken, waar je rustig met je gezin je lunch kan nuttigen, zijn hier en daar voorzien doorheen het domein.


Fort V is een prachtig gebouw met versieringen in natuursteen. Rondom werd een natuurbelevingspad aangelegd. Het pad zorgt voor een ware avontuurlijke beleving voor jong en oud. Je wordt door bewegwijzering langs allerlei bezienswaardigheden, mooie natuur, een vogelkijkwand en een fantastisch speelbos geleid.

Uren speelplezier op een meterslange glijbaan, klimparcours, boomhut en nog zoveel meer. Geschiedenis, natuur en plezier in één!

♡ Puyenbrouck

Picknick: Verspreid over het domein zijn er verschillende picknickbanken en grasvelden om je lunch te nuttigen.


Het domein voorziet zelf enkele wandelingen om samen met je gezin het park met zijn verschillende troeven te verkennen.

Een wandeling door het dierenpark zorgt voor ontmoetingen met paarden, koeien, schapen, geiten en nog zoveel meer.

Naast fietsen doorheen het park, een toeristentreintje, zwembad en roeivijver is er ook eens een heel ruim aanbod voor de kinderen om zich een hele namiddag uit te leven. De gigantische speeltuin staat open voor kinderen van 3 tot 12jaar, maar ook kindjes met een beperking kunnen er naar hartenlust spelen. Glijbanen, schommels, kabelbaan, een fort en nog zoveel meer zorgen voor uren speelplezier. De kinderen kunnen ravotten in het speelbos en bij warm weer verkoeling zoeken in de waterspeeltuin.

♡ Bulskampveld

Picknick: Er zijn plekjes voorzien om met het gezin je lunch te nuttigen, zorg wel dat je jouw afval terug meeneemt of deponeert in een vuilnisbak.


Expeditie Bulskampveld is een verzameling van 5 expedities of avontuurlijke wandellussen in het prachtige Bulskampveld.

Spelen in de natuur, klimmen en klauteren, een parcours vol hindernissen, spelletjes met raadsels die je zintuigen prikkelen en nog zoveel meer. De expedities bezorgen je een avontuur voor groot en klein en dagen je hierbij uit om het beste in jezelf naar boven te halen.

Ik zou zeggen: Laat je inspireren, trek erop uit met jullie kleine avonturiers en tag ons in jullie verhalen!

Jullie hadden nog een tip voor lange autoritten te goed zeker? De kindertablet van Kurio en de daarbij horende carkit is op die momenten écht één van onze lifesavers! Dankzij het ouderlijk toezicht en de unieke internetfilter kunnen Noa en Billie er op een veilige manier mee ‘werken’. Dat de kleurrijke bumpers stootproof zijn, is voor onze wildebrasjes ook mooi meegenomen! Wat zij er zelf het allerleukst aan vinden? Dat ze hun tablet letterlijk kunnen vragen om filmpjes rond een bepaald onderwerp te tonen en die ook écht naar hen luistert… Geloof mij: die schermpjes komen ook van pas in andere omstandigheden 😉 : https://www.instagram.com/reel/CYreQ0OplEs/?utm_source=ig_web_copy_link

Meer tips om ons Belgenlandje te verkennen met kinderen vind je op: https://exploretheworldwithkids.be/category/de-leiestreek-%e2%99%a1/

Computer