Nadat we in juli genoten van onze reis naar Zwitserland doen we in de maand augustus van staycation en trekken we erop uit in eigen land! Het voorbije weekend bracht ons naar de Leiestreek, meer bepaald naar Zwevegem in de provincie West-Vlaanderen.  

Dag 1
♡ Op stap met Blob in het Orveytbos
Folder 'Op Avontuur met Blob in Zwevegem'. Staycation in de Leiestreek.

Gezien de temperatuur die dag zou oplopen tot 37°C, planden we in de voormiddag een gezinsvriendelijke zoektocht van 5km in in het schaduwrijke Orveytbos. Via de website van Toerisme Leiestreek kan je de route, die er eveneens beschikbaar is als GPX, en de bijhorende weetjes en opdrachten op voorhand downloaden en afdrukken.

Onze ervaring? De gezinszoektocht is bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar en sloeg bijgevolg iets minder goed aan bij onze dochtertjes van 6 en 4. Ze waren wat minder geboeid dan als er tijdens eerdere wandelingen iets tastbaar aanwezig was op de route: infobordjes,… Dat grumpy Billie al na 5 meter ‘pijn had aan haar benen’ en het naar het einde toe van onze wandeling echt snikheet werd, zal ongetwijfeld ook een rol gespeeld hebben…!

♡ Lunch @ Mokka en Meer
Voorgevel 'Mokka & Meer'. Staycation in de Leiestreek.

In de rush van het vertrek naar ons weekendje staycation in de Leiestreek, vergat ik ’s ochtends tussendoortjes in te pakken. Noa en Billie, die letterlijk op elk uur van de dag zouden kunnen eten, kwamen na een stevige wandeling uitgehongerd aan bij Mokka en Meer in Deerlijk.

We kregen een warm onthaal van de gastvrouw Miek en genoten er op het kleurrijke terras met volle teugen van een Libanese bowl met huisgemaakte falafel, hamburgers met een groentengezichtje, huisgemaakte limonade en sangria, ijsjes met mini marshmallows en een heerlijke ijskoffie. Noa en Billie bouwden – aangemoedigd door Miek – een kamp in de allermooiste, retro speelhoek en waren niet weg te slaan van de leuke buitenspeeltuin waarop je als ouder zicht hebt van op het terras! Na het spelen in het zand, konden ze hun handjes wassen aan het kraantje dat daarvoor buiten voorzien is: een klein maar oh zo belangrijk detail!

Speelhoek 'Mokka & Meer'. Staycation in de Leiestreek.
♡ Kabaal langs het Kanaal

We schreven ons op voorhand in voor één van de activiteiten georganiseerd door Transfo Zomert in Zwevegem, namelijk ‘Kabaal langs het Kanaal’.

Kabaal langs het Kanaal.

De kajaktocht van de groep die net voor ons deelnam aan de activiteit liep uit, waardoor we een hele tijd onder een snikhete zon moesten wachten vooraleer te kunnen vertrekken. Ook de verdeling van de kajaks verliep moeizaam omdat er bij de inschrijving geen rekening leek gehouden te zijn met de leeftijd van de kinderen die onder de 10 jaar in duo moesten kajakken…

Eens we met de hele groep op het water lagen, konden we genieten van een heerlijk verfrissende kajaktocht op het kanaal waarbij we – echter in mindere mate dan verwacht – verrast werden door een aantal acts aan de oeverzijde!

Bryan & Billie in een kajak tijdens 'Kabaal op het Kanaal'. Staycation in de Leiestreek.
♡ B&B Ovaertine
Noa & Billie bij het uithangbord van B&B 'Ovaertine'.

’s Avonds genoten we van een lekker driegangenmenu in de B&B Ovaertine, een landelijke Bed and Breakfast op een actief tuinbouwbedrijf in Zwevegem, waar we ook bleven overnachten.

De speeltuin, trampoline, gocarts en de schattige puppy zorgden ervoor dat Noa en Billie zich er meteen thuisvoelden en erop los konden ravotten! We kwamen met z’n viertjes na een warme dag helemaal tot rust in de koele en ruime familiekamer met een aparte slaapkamer voor de meisjes!

Op zoek naar een andere accomodatie in de Leiestreek? Neem hier dan zeker een kijkje!

Dag 2
♡ Provinciedomein De Gavers
Noa & Billie in de speelzone van Provinciedomein De Gavers. Staycation in de Leiestreek.

Na een uitgebreid ontbijt in de B&B zochten we bij de start van de tweede warme dag van onze staycation in de Leiestreek, verfrissing in het Provinciedomein De Gavers.

De speelzone ervan is echt, echt, echt een bezoekje waard! Terwijl je als ouder op het gras een plekje zoekt in de schaduw, kunnen de kindjes zich uitleven op de speeltuin en het ondiepe water errond. Voorzie dus zeker wat strandspeelgoed!

♡ Lunch @ In D’Halve Maan
Speelhoek In d'Halve Maan. Staycation in de Leiestreek.

Na al dat geplons en geklauter, gingen we lunchen op het terras van ‘In D’Halve Maan’ in Ingooigem.

De chef-kok raadde ons de nacho’s aan als aperitiefhapje en oh boy, gelijk had ze: overheerlijk…! Hun zomerse salade met meloen, Italiaanse ham en mozzarella kwam met het warme weer als geroepen.

Naast de kleine speelhoek met een evenwichtsbalk en krijtbord, vonden Noa en Billie het leuk om een gezelschapsspel te spelen terwijl we op het eten wachtten. Er gaat dan ook standaard een rugzakje met wat speelgoed mee met ons op restaurant!

♡ SUP – Stand Up Paddling

In de namiddag gingen we naar de Zeil- en Surfclub Gavermeer voor onze allereerste ervaring in het Stand Up Paddleboarden!

Noa & Billie met reddingsvest, klaar voor de SUP.

Tijdens de zomervakantie kan je er dagelijks van 13u – 18u voor 15€ per halve dag terecht zonder reservatie. Kinderen jonger dan 10 jaar kunnen, net als Noa en Billie, als ‘passagier’ mee op het board van hun ouder.

Eerlijk… In het begin waren de meisjes ECHT niet op hun gemak! We hebben dan ook het grootste deel van de tijd samen, al zittend op het board doorgebracht. Eens ontdooid waren ze niet meer te houden, stonden ze recht en dobberden ze naast ons in het water om er de gekste kunstjes uit te proberen. Toen ze maandagochtend terugblikten op het weekend, bleek deze activiteit hét hoogtepunt ervan!

Bryan & Noa op SUP. Staycation in de Leiestreek.

Of deze eerste staycation in de Leiestreek ons heeft overtuigd? Zijt maar zeker! Ondanks de kriebel om de wereld verder te ontdekken, genoten we er ook echt van om dicht bij huis nieuwe plekjes te verkennen. En dus tonen we jullie in het najaar de ‘Leiespots’ in een andere regio van de Leiestreek!  

Toch al aan het dromen van jullie volgende reis naar het buitenland? Misschien kan deze blogpost je wel overtuigen van een vakantie in de bergen met jouw gezin? https://exploretheworldwithkids.be/2020/08/07/met-intersoc-naar-zinal-%e2%99%a1/

Lees ook: