Als veertienjarige ging ik tijdens de zomervakantie met de Christelijke Mutualiteit (CM) tien dagen op kamp naar Maloja in Zwitserland. Bijna twintig jaar later kozen we ervoor om met hun reisorganisatie en dus met Intersoc naar Zinal te gaan om er onze gezinsvakantie door te brengen. Bij aankomst in het authentieke bergdorpje waarin Hotel ‘Les Diablons’ helemaal achteraan in het Val d’Anniviers gelegen is, borrelde het zomerkampgevoel opnieuw helemaal op. De gezellige drukte van papa’s die de volgepropte auto’s uitladen en mama’s die hun uitgelaten kinderen tijdens het inchecken achterna rennen… Een drukte die me de eerste dag eerlijkheidshalve wat overweldigde maar al snel plaatsmaakte voor een vakantie waarin Noa en Billie razendsnel vriendjes maakten, wij er met een gerust hart ook even als koppel tussenuit konden en we als gezin herinneringen voor het leven maakten!

Intersoc
Noa & Billie voor het Intersoc-Hotel Les Diablons. Met Intersoc naar Zinal.
Intersoc-Hotel ‘Les Diablons’

Redenen genoeg die ons gedurende onze reis met Intersoc naar Zinal overtuigden om in de toekomst opnieuw voor hun reisorganisatie te kiezen!

♡ Een paar dagen voor vertrek kregen we een mail van Intersoc met een handige bagage checklist, tips om je kinderen tijdens de autorit te entertainen, het verloop van onze eerste dag in het hotel, het animatieprogramma van onze periode, de Coronamaatregelen, de weersverwachting en last but definitely not least: een link naar een hondertal uitgewerkte uitstappen en wandelingen in de omgeving van Zinal! Hoewel ik er in de aanloop naar onze vakanties van geniet om kindvriendelijke activiteiten uit te zoeken, vond ik het za-lig om deze keer ‘onvoorbereid’ te kunnen vertrekken!

♡ De ruime familiekamers die voorzien zijn van alle comfort. In een aantal hotels, waaronder ‘Les Diablons’ in Zinal waar wij verbleven zelfs met twee slaapkamers die verbonden zijn door een tussendeur! Reis je met meer dan vier? Zowel het hotel in Flims als dat in Wengen, heeft kamers tot zes personen.

♡ Een Nederlandstalig team vrijwilligers dat er alles aan doet om je vakantie zo aangenaam mogelijk te laten verlopen! We zijn het gewoon dat de kinderen op vakantie 24/24 bij ons zijn en dus moest ik echt even een knop omdraaien toen ze ons zelf vroegen om naar de club/ kinderopvang te gaan. Maar… Noa en Billie vonden het geweldig om met hun leeftijdsgenoten te ravotten en wij kregen voor het eerst in al die jaren de kans om ook is met z’n tweeën op stap te gaan! Er zijn clubs van 3 maand tem 6 jaar buiten en tot en met 17 jaar tijdens de schoolvakanties.

Groepsfoto Maxi Club.
De Maxi’s

♡ De grote kortingen voor kinderen, grote gezinnen, families waarbij drie generaties samen reizen en leden van de CM! Bovendien blijft je vakantiebudget onder controle door de all-in formule en de inbegrepen Aximo-pas. In ons geval gaf deze pas onder andere gratis toegang tot verschillende kabelbanen en stoeltjesliften en het openbaar vervoer, ook als je daar los van de georganiseerde uitstappen gebruik van maakte.

Lekker eten! Een Belgische chef-kok zorgt bij elke maaltijd voor een uitgebreid buffet en daar horen zowel Belgische klassiekers als lokale specialiteiten bij. Gezien ik mijn aangepast voedingsprogramma ook op vakantie zo goed mogelijk wilde verderzetten, kwam de ‘health corner’ als geroepen! We maakten ook bijna dagelijks gebruik van de lunchpakketten die je bij het ontbijt zelf mag samenstellen. Voor de allerkleinsten zijn er ook potjes babyvoeding voorzien!

Gratis medische verzorging in het hotel! Ik moest tijdens ons verblijf zelf naar de dokter die mij een zalfje voorschreef tegen uitslag. De chauffeur van het hotel ging dat de daaropvolgende dag ophalen waarna het aan de receptie klaar lag: wat een service!

Noa voor het Intersoc-Hotel Les Diablons. Met Intersoc naar Zinal.
Must Do’s met kids in Zinal en omgeving
♡ Les Plats de la Lé

Deze vlakke wandeling door het einde van de vallei en langs het oeverpad van de rivier ‘La Navisence’, was de ideale manier om onze wandelschoenen in te lopen en kennis te maken met de prachtige omgeving waarin we onze vakantie zouden doorbrengen.

Bryan & Noa die langs de oever van de Navisence wandelen.
Billie die in de vallei kijkt naar een parachute. Met Intersoc naar Zinal.
Rode parachute gespot!

Gezien Billie tijdens onze eerdere reizen niet zo graag bleek te stappen, namen we de draagzak voor alle zekerheid mee. Maar… we kwamen al snel tot de vaststelling dat het zowel voor Bryan als voor mezelf echt niet meer haalbaar is om dat poppemieke van 18kg te dragen tijdens het wandelen… Of de meisjes uiteindelijk flink hebben meegewandeld? Absoluut! Hoe? Door onderweg spelletjes te spelen die hen afleiden van het wandelen, een pauze in te lassen voor een tussendoortje dicht bij het water en… een bezoekje te brengen aan de kleine kinderboerderij van ‘Le Relais de la Tzoucdana’.

♡ Roodstapje in Grimentz
Noa die tussen 2 huisjes die Grimentz typeren, zit.
Kerkje in Grimentz. Met Intersoc naar Zinal.

Op dag 2 van onze vakantie stond Billie er op om met haar vriendje Mil naar de kinderclub te gaan! Ondanks het feit dat ik haar toen met een heel klein hartje afzette, genoten Bryan en ik ervan om die voormiddag alleen met Noa op stap te gaan en het sprookjesachtige stadje Grimentz te bezoeken. We deden dit op basis van de uitgestippelde familiewandeling ‘Roodstapje in Grimentz’, een fotozoektocht waarvan je het spelformulier kon ophalen aan het onthaal van ons hotel.  

Vanuit Grimentz namen we de kabellift naar Bendolla. Laat ons zeggen dat zowel Noa als ik niet helemaal op ons gemak waren…

♡ Belvedère
Rotsplatform van Belvedère. Met Intersoc naar Zinal.
Het uitkijkpunt Belvedère – een rotsplatform met vlaggen.
Noa & Billie tijdens de wandeling naar Belvedère.

De stevige klim naar dit uitkijkpunt boven Zinal, was omwille van het avontuurlijkere karakter ervan, één van de favoriete wandelingen van de meisjes. Eenmaal boven zei Billie – glunderend van trots op haar prestatie – de hele wereld te kunnen zien… WAT een uitzicht!

Bryan & Billie die naar het uitzicht kijken tijdens de wandeling naar Belvedère. Met Intersoc naar Zinal.
Bryan, Noa & Billie die kijken naar het uitzicht van op het Uitkijkpunt Belvedère boven Zinal.
Uitkijkpunt Belvedère boven Zinal.
♡ Leukerbad

Als je in de bergen, op 1400m hoogte, wil ronddobberen in zalig warme baden met onderwatermassage en je er een stevige bergrit voor over hebt dan is Leukerbad zeker een bezoekje waard! Voorzie voor alle zekerheid medicatie tegen reisziekte als iemand van jullie daar gevoelig aan is… Aan het onthaal van het Intersoc-hotel kan je tickets kopen aan kortingstarief!

Billie in Leukerbad. Met Intersoc naar Zinal.
Billie ♡

Naast de thermen, kunnen kinderen zich uitleven in verschillende kinderparadijzen die over de verdiepen van Leukerbad verspreid zijn. De glijbanen hebben Noa en Billie wel aan zich laten voorbijgaan…

♡ Lac de Moiry – Moiry Glacier
Barrage de Moiry.
Barrage de Moiry
Noa & Billie voor de Lac de Moiry. Met Intersoc naar Zinal.
Lac de Moiry

De Edelweiss- of bloemenwandeling van de Lac de Moiry tot aan Moiry Glacier, was zonder enige twijfel het hoogtepunt van onze gezinsvakantie! We waren onder de indruk van de immense dam, het helderblauwe water van het ver uitgestrekte meer, de grote hoeveelheid aan kleurrijke bloemen onderweg en de sneeuwtoppen aan het einde van onze wandeling.

Afgezien van een kort stukje in het begin en de eerder steile klim op het einde, is dit een vlakke wandeling dat zeer goed haalbaar was met onze dochtertjes van 6 en 4. Er zijn onderweg ook genoeg picknickplekjes met een adembenemend uitzicht waardoor je de afstand van een vijftal kilometer kan opsplitsen voor en na de lunch. Wij namen de bus van Moiry Glacier terug naar het meer waar onze auto geparkeerd stond. Check op voorhand de busregeling, de bussen rijden er namelijk niet zo regelmatig!

Noa, Billie & Bryan tijdens de wandeling naar Moiry Glacier.
Noa, Billie & Bryan tijdens de wandeling naar Moiry Glacier. Met Intersoc naar Zinal.
Laatste klim voor Moiry Glacier.
Must Do’s without kids in Zinal en omgeving
♡ Cabane du Petit Mountet

Toen Noa en Billie ons bijna smeekten om ook is een hele dag naar de kinderclub te gaan, besloten Bryan en ik deel te nemen aan de groepswandeling naar de ‘Cabane du Petit Mountet’ aan het einde van de vallei. De wandelgids beschreef het als een zeer rustige tocht, wij ervaarden het als net iets pittiger dan dat… Eénmaal op de top aangekomen, bleek het de inspanning wel meer dan waard!

Ik wandel over een brug tijdens de wandeling naar Cabane du Petit Mountet.
Bryan & ik aan de Cabane du Petit Mountet. Met Intersoc naar Zinal.
Ik zit voor de Cabane du Petit Mountet.
Cabane du Petit Mountet
Les 2 lacs

Waar de wandeling naar Moiry Glacier het hoogtepunt van onze gezinsvakantie was, was deze merentocht boven Saint-Luc dat voor ons als koppel!

Bryan & ik tijdens de wandeling 'Les 2 Lacs'.Met Intersoc naar Zinal.
Cabane Bella Tola
Cabane Bella Tola

We gingen met de ‘Funiculaire’ naar het bergstation Tignousa van waaruit er ons al meteen een korte, pittige klim naar de Cabane Bella Tola te wachten stond. Zowel Bryan als ik moesten er even wennen aan de hoogte die al snel op onze adem pakte… Van aan de hut met rode luikjes zetten we de wandeling verder naar de Lac de la Bella Tola en de Lac de L’Armina, de ideale picknickplek. En dat urenlang zonder iemand anders tegen te komen. Enkel wij tweetjes in een adembenemende omgeving!

We liepen uiteindelijk twee keer verkeerd waardoor we geen 10 maar een dikke 15km in de beentjes hadden toen we Tignousa in de late namiddag opnieuw bereikten. En toch hebben we zo hard genoten! En Noa en Billie die hadden ondertussen de tijd van hun leven in de kinderclub. Blij dat Bryan mij een duwtje in de rug gaf om hen daarin wat los te laten!

Ik zit op grote rots tijdens onze wandeling 'Les 2 Lacs'. Met Intersoc naar Zinal.

Ik hoop echt dat onze ervaring jullie heeft overtuigd om een zomervakantie met je gezin in de bergen een kans te geven. Laat het ons weten als je beslist om met Intersoc op reis te gaan! We kunnen hun reisorganisatie alleen maar zeer oprecht aanraden en hebben intussen besloten om ook in de winter met hen naar de bergen te trekken.

Onze video- en dronebeelden van deze gezinsvakantie vind je terug op: https://www.instagram.com/tv/CDZaHkrF_AV/?IGshid=13341ynjnrz51

Ben je eerder op zoek naar inspiratie voor een staycation? Neem dan zeker ook een kijkje op: https://exploretheworldwithkids.be/2020/06/26/treelodge-back-to-basics-in-een-bijzondere-boomhut-%e2%99%a1/

Lees ook: