Ik leerde Bram en Karen, de eigenaars van Treelodge Retie, een hele tijd geleden kennen via Instagram en genoot ervan om maandenlang de verwezenlijking van hun droom en de opbouw van elke boomhut te volgen. Toen hun geplande opening in april 2020 werd uitgesteld ten gevolge van de Corona crisis, leefden we erg met hen mee. We voelden ons dan ook echt vereerd om als één van de eerste gasten in hun boomhuttendorp te verblijven en kijken met ontzettend veel liefde en enthousiasme terug op deze bijzondere ervaring dicht bij de natuur!

Het boomhuttendorp
Wegwijzers in het boomhuttendorp - boomhut

Momenteel bestaat Treelodge uit drie boomhutten: De Tjiftjaf, een boomhut voor vier personen waarvan het ligbad met een adembenemend uitzicht doet wegdromen! De Bonte Specht, een boomhut voor zes personen met een hottub op het terras. En sinds 1 oktober 2020 kan je met vier à vijf personen ook terecht in de Bosuil!

Op het terrein is een gezellige kampvuurcirkel met zithoek waar je ook gebruik kan maken van de Ofyr BBQ! Daarnaast vind je er verschillende vuurschalen waarrond je het gezellig kan maken. Zet die marshmallows maar op het booschappenlijstje!

Dé grootste troef was voor onze kinderen zonder enige twijfel het speelterrein! Bram vertelde ons de leuke anekdote dat ze het stenen tennisveldje heel toevallig ontdekten tijdens de aanleg van de paden in het bos. Noa en Billie hebben er uuuuuren rondgecrosst op de driewieler, quad en fiets die er voor hen klaarstonden! Ik vond het – als soms ietwat overbezorgde mama – ook heel fijn dat het Treelodge domein van de straat kan afgesloten worden met een poort. Van op het balkon van onze boomhut kon ik een oogje in het zeil houden!

Het speelterrein
De Bonte Specht
Ons gezin op het balkon van de boomhut 'De Bonte Specht'.
Treelodge – De Bonte Specht
De achterzijde van de Bonte Specht.
De achterzijde van de Bonte Specht

Wij verbleven met vier volwassenen en twee kinderen van vrijdag tot en met zondag in de Bonte Specht. Bryan, ik, mijn broer en zijn vriendin sliepen in de twee slaapkamers op de bovenverdieping van waaruit je een prachtig zicht hebt op het bos! Noa en Billie brachten de twee nachten door in het comfortabele zetelbed in de woonkamer op de benedenverdieping.

De Bonte Specht is voorzien van alle comfort: een goed uitgeruste keuken, een badkamer met douche en een terras met hottub! Hou er voor dit heerlijk warme bad wel rekening mee dat er een meerprijs aan verbonden is en je dit op voorhand dient te reserveren. Vergeet ook zeker geen muggenzalf: wij werden zelfs ingesmeerd, opgevreten door die beestjes…!

Must Do’s met kids in Retie

Een paar weken voor ons verblijf in Treelodge, mailden Bram en Karen ons een handige infomap waarin je niet alleen alles over hun boomhuttendorp maar ook een overzicht terugvindt van de activiteiten in de buurt. Hieronder beschrijf ik hoe wij een aantal ervan hebben ervaren.

♡ Picknicken aan het ven
Idyllisch picknickplekje!

Op wandelafstand van Treelodge ligt een ven, echt een idyllisch plekje! We trokken er naartoe met een goed gevulde frigobox en genoten er van een gezellige apéropicknick aan het water. De meisjes spotten er kleine padden en verzamelden dennenappels die groter waren dan ze ooit hadden gezien. Een verborgen parel die ik niet aan mij zou laten voorbijgaan!

Padden spotten in het ven tijdens ons verblijf in de boomhut van Treelodge.
Padden spotten in het ven
♡ Ravotten in het Speelbos Prinsenpark (Kastelsedijk, 2470 Retie)

We brachten ook een kort bezoekje aan het Prinsenpark. In dit prachtig domein zochten we met Noa en Billie het speelbos op. Ze leefden zich uit op de avontuurlijke speeltuinen, verzamelden de grootste takken om een kamp te bouwen en ontsnapten nipt aan een frisse duik bij een hindernissenparcours over het water. Bryan plonste daarentegen recht het water in toen hij er stoer probeerde over te slingeren: haha!

Prinsenpark lijkt me ook de ideale plek om met een gevulde picknickmand naartoe te gaan. Doorheen het hele domein zijn er namelijk picknickbanken voorzien. Wij zouden een volgende keer een plekje aan de Gertryvijver uitkiezen!

De Gertryvijver
♡ Kanoën op de Kleine Nete (Watermolen, 2470 Retie)
Uitzicht op de Kleine Nete.
De Kleine Nete

Voor vaderdag en de verjaardag van Bryan die voor het eerst samenvielen, gingen we een dagje naar Gent. Noa en Billie zagen er mensen kajakken op de Leie en wilden dolgraag zelf ook in zo’n bootje roeien. Alleen had ik niet gereserveerd en was alles op zo’n zonnige dag al volzet… Bummer! Gelukkig maakte een boottochtje in groep, maar met een heel leuke gids dat goed.

Gezinsfoto tijdens de eerste kanovaart voor Noa en Billie. Tijdens ons verblijf in de boomhut van Treeldoge.
Eerste kanovaart voor Noa & Billie!

Deze keer was ik wel voorbereid en reserveerde ik een week op voorhand online een kano voor drie personen bij Kempen Kayaks (www.kempenkajaks.be). Daarmee roeiden Bryan, ikzelf en de meisjes van de Watermolen van Retie tot die van Kasterlee. Een prachtig traject van 5,8km op het rustige vaarwater van de Kleine Nete. Ideaal dus voor een eerste kano-ervaring zoals dat voor ons met Noa en Billie erbij het geval was! Diegenen onder jullie die al net iets meer armspieren gekweekt hebben dan ik, kunnen zich aan één van de andere vijf routes wagen! Laat ons zeggen dat ik er echt van genoten heb maar stiekem ook heeeeel blij was toen ik de gele boeien zag die het eindpunt markeren…

Vergeet ten slotte niet om cash geld en vervoer van je uitstapplaats terug naar het vertrekpunt te voorzien!

Foto van rug Noa, Billie & Laetitia in de kano op de Kleine Nete.
Kanovaart op de Kleine Nete

Ben je op zoek naar een uniek verblijf in eigen land? Het zal je niet verbazen dat elke boomhut van Treelodge de komende maanden zo goed als volgeboekt is… Je als de bliksem haasten naar hun website om je verblijf vast te leggen, is dus de boodschap! In afwachting daarvan vind je hier ongetwijfeld een leuk adresje!

Onze video- en dronebeelden van deze gezinsvakantie vind je terug op: https://www.instagram.com/tv/CB_MEthFh5P/?igshid=iha2032jqlze

Ook een staycation in de Leiestreek is een aanrader! https://exploretheworldwithkids.be/2020/08/12/staycation-in-de-leiestreek-zwevegem/

Lees ook: