Tijdens de Krokusvakantie vier dagen op citytrip naar Berlijn met de kinderen, waarom ook niet? Ik vond verrassend goedkope vliegtickets, boekte een familiekamer in een goed gelegen hotel en begon ijverig aan mijn zoektocht naar wat er met kinderen te beleven valt in Berlijn.

Berlijn veroverde ons hart en dat van de kinderen! We namen Noa (6) en Billie (bijna 4) gedurende vier dagen op sleeptouw in deze enorme stad, die ons maar ook hen zoveel te bieden had. Ik deed mijn best om elke dag op die manier te plannen dat we hen de cultuur en geschiedenis van Berlijn op een speelse manier konden bijbrengen maar er ook voldoende ruimte was voor activiteiten op kindermaat. Ik kan jullie alvast verklappen dat de ‘Bonbonmacherei’, die we op dag 3 bezochtten, hun favoriet was!

Met kinderen op citytrip naar Berlijn – Dag 1 ♡

Route: Moabiter Kinder-Hof – Hauptbahnhof – Brandenburger Tor – Potsdamer Platz – Reichstag.

Na een korte vlucht zijn we veilig geland in Flughafen Berlin-Tegel. Elk onze trolley in de hand, stappen we de luchthaven buiten. En daar… daar begint ons avontuur dan ECHT! We stappen op een bus richting ‘Tiergarten’ en worden in de gietende regen gedropt aan de dichtstbijzijnde halte op een paar minuten stappen van ons hotel. Op dat moment gaat er maar één gedachte door mijn hoofd: ‘What was I thinking om met zo’n jonge kinderen op citytrip naar Berlijn te gaan!? Kinderspel: Yeah right!’.

Noa en Billie, die stappen zonder zeuren flink door in de voetsporen van hun papa. We checken in, gaan kort op verkenning in onze kamer en kiezen voor een snelle lunch in het hotel vooraleer op stap te gaan in de stad. Terwijl we genieten van een lekkere maaltijd en de meisjes zich ontspannen met een spelletje tafelvoetbal, maakt de regen gelukkig plaats voor een winters zonnetje!

Op citytrip naar Berlijn - luchthaven
Hun favoriete plekje op de luchthaven!
Lunch in het hotel

Onderweg naar onze eerste stop botsen we toevallig op ‘Moabiter Kinder-Hof’ ( Seydlitzstraße 12, 1055 Berlijn), een verrassende en originele speeltuin die elke weekdag vrij toegankelijk is tussen 13u30 en 18u. Noa en Billie zijn meteen verknocht aan de konijntjes die er rondhuppelen en leven zich eens goed uit op de klimmuren, het houten fort,…

Op citytrip naar Berlijn - Moabiter Kinder-Hof
Moabiter Kinder-Hof
Moabiter Kinder-Hof
Moabiter Kinder-Hof

We zetten onze wandeling doorheen de straten van de wijk Tiergarten verder en komen al snel aan bij het grootste Europese treinstation ‘Hauptbahnhof’ (Europaplatz 1, 10557 Berlijn). Hier komen elke dag ruim duizend treinen aan en zijn ongeveer 300.000 reizigers onderweg! We nemen de lift naar één van de verdiepingen met een aantal perrons en de meisjes maar stiekem ook Bryan, geven hun ogen de kost. Shop of eet je liever dan dat je treinen spot? Dan kan je je uitleven in één van de 300 winkels of restaurants in het station.

Op citytrip naar Berlijn - Hauptbahnhof
Hauptbahnhof

Met onze reisgids in de hand, stappen we richting de ‘Brandenburger Tor’ (Pariser Platz, 10117 Berlijn) en probeer ik een leuke manier te bedenken om Noa en Billie – ook als het gaat om historische gebouwen – op kindermaat te triggeren. Met dé blikvanger van Berlijn in het zicht, laat ik hen raden naar de naam van de vrouw die in haar strijdwagen bovenop het gebouw prijkt: Victoria. Ze raden er op los en voor ze het goed en wel beseffen, staan ze ‘oog in oog’ met de godin van de overwinning.

Brandenburger Tor

Aangekomen bij ‘Potsdamer Platz’ (10785 Berlijn), ligt Billie uitgeteld te snurken in de buggy… Om haar in alle rust te laten bekomen van het vroege uur waarop de wekker deze ochtend afging, laten we de gezellige foodtrucks voor wat ze zijn en kiezen we een plekje uit in de Dunkin Donuts iets verderop. Noa kiest een felroos exemplaar en geniet zienderogen van de exclusieve aandacht die we haar, tussen de donuts en de koffie door, eventjes kunnen geven.

Onze dag afronden doen we met een bezoek aan het ‘Reichtstaggebouw’ (Platz der Republik 1, 11011 Berlijn), het parlementsgebouw waarin je een spiraalvormige route naar het middelpunt van de glazen koepel kan afleggen om bovenaan te genieten van een prachtig uitzicht over Berlijn. De meisjes vinden het super leuk dat ook zij een nederlandstalige audiogids krijgen en luisteren geboeid. Plan je deze uitstap in? Vergeet je dan niet op voorhand te registreren via de website www.bundestag.de en vergeet jullie ID’s niet: je wordt bij het binnengaan namelijk onderworpen aan een grondige controle! Gezinnen met jonge kinderen in een buggy worden naar boven ‘geëscorteerd’ waardoor je nergens moet aanschuiven.  

Op citytrip naar Berlijn - Reichstaggebouw
Met een gigantische lift naar de glazen koepel van het Reichstaggebouw!
Reichstaggebouw
De glazen koepel van het Reichstaggebouw.

Vooraleer met de bus richting het hotel terug te keren, schuiven we onze voetjes onder tafel in één van de vele Vapiano restaurants die je in Berlijn maar ook in andere grote steden terugvindt. Je kan er in een gezellig kader genieten van goedkope maar lekkere pasta en pizza en laat dat nu net zijn wat we na zo’n lange dag nodig hebben. Ik kruip met een moe maar voldoen gevoel in ons beddeke, trots op ons en trots op die twee kleine poppemiekes die hun citytripdoop met glans hebben doorstaan!

Ben je benieuwd naar hoe dag 2 van onze citytrip naar Berlijn verliep? Neem dan zeker een kijkje op https://exploretheworldwithkids.be/?p=260

Op citytrip naar Berlijn
Noa ♡
Billie
Billie ♡

Lees ook: